Studiu de caz – hidatioza

Am scris in alta parte depre bolile asociate cu dejectiile canine nestranse.

Iata pe scurt un caz real: la varsta de 10 ani sorei mele i-a fost depistat un chist hidatic imens la plamani. Cum: era iarna, sora mea acuza dureri intense in zona pieptului, la respiratie si a fost suspectata de pneumonie. La radiografie s-a vazut adevarata cauza: un chist de marimea unei portocale localizat la plamanul stang. A fost trimisa la Bucuresti si a fost operata cu succes la spitalul Budimex de catre renumitul doctor Alexandru Pesamosca (Dumnezeu sa-l odihneasca!). Chistul fiind foarte mare, exista riscul sa se sparga si sa infecteze si celelalte organe cu multe chisturi dar Slava Domnului, aceasta situatie a fost evitata. A stat dupa operatie cateva saptamani in spital pentru refacere.
Au urmat apoi investigatii pentru a verifica daca nu sunt chisturi localizate si in alte organe. Mentionez ca nu existau simptome, dar trebuia facuta aceasta verificare. Pe vremea aceea era foarte greu sa faci o ecografie. Imi amintesc zbuciumul mamei pentru a rezolva aceasta problema si ajutorul dat de un doctor, prieten bun de familie. Temerile s-au confirmat: au depistat un alt chist la ficat.
Alta operatie, alte saptamani petrecute in spital, departe de casa.
Din fericire totul a decurs bine, sora mea s-a refacut, si a revenit acasa. A trebuit sa repete clasa a patra pentru ca lipsise prea mult de la scoala. Si a ramas cu doua cicatrici imense pe trup, o sensibilitate sporita la cele doua organe afectate si o copilarie marcata de aceasta experienta traumatizanta.

Reclame

One Response to Studiu de caz – hidatioza

  1. […] Care sunt cele mai frecvente zoonoze (boli transmise de la animale la om) din tara noastra aflati aici. Cei care vor sa afle mai multe detalii despre zoonozele transmisibile de catre caini si rezista la imagini mai dure pot afla mai multe de aici. De exemplu pe harta de la pag. 11, pot vedea ca Romania e printre tarile cu nivelul endemic foarte ridicat al hidatiozei (infectia cu echinococcus granulosus sau taenia echinococcus). Mai mult, statisticile spun ca tara noastra e pe locul 4 la mortalitatea din cauza acestei boli. Un caz concret cunoscut de mine este descris aici. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: