Dejectiile canine si sanatatea noastra

warning-rahatel

Cinci din cele sase motive pentru care proprietarii trebuie sa stranga dupa prietenii lor patrupezi sunt bazate pe argumente legate de riscurile asupra sanatatii se arata intr-un articol publicat pe Hotnews.

De ce? Fecalele cainilor contin bacterii si paraziti. Daca sunt abandonate in spatiul public, vom ajunge vrand nevrand in contact cu aceste fecale infestate fiind expusi unor imbolnaviri grave. De exemplu, daca ploua, apa le dizolva, incaltamintea este contaminata inevitabil, ne stropim pe haine cu mazga formata; daca nu ploua, ele se usuca, se transforma in praf pe care-l inhalam mai ales cand bate vantul. Copiii prezinta cel mai ridicat risc de expunere deoarece pun mainile pe jos, se joaca cu obiecte care ating pamantul si au tendinta sa-si duca mana murdara la ochi, nas si gura. Chiar si copiii mai mari si adolescentii care se joaca cu mingea sau cu un frisby prezinta riscul de a contacta bacterii si paraziti. Mustele si alte insecte care se aseaza pe excremente si apoi ajung la noi in bucatarie sunt purtatoare ale sus-numitelor organisme patogene. Alte situatii sunt prezentate in postul despre procesul de poluare a mediului inconjurator cu deseurile canine. De asemenea, putem aluneca in cazul in care n-am reusit sa-i ocolim si ne putem rani; este valabil mai ales pentru cei in varsta sau pentru cei cu probleme locomotoriiBacteriile si parazitii contactati de la animalele de companie pot duce la infectii si boli grave care afecteaza inclusiv femeile insarcinate si copiii inca nenascuti.

Care sunt cele mai frecvente zoonoze (boli transmise de la animale la om) din tara noastra aflati aici. Cei care vor sa afle mai multe detalii despre zoonozele transmisibile de catre caini si rezista la imagini mai dure pot afla mai multe de aici. De exemplu pe harta de la pag. 11, pot vedea ca Romania e printre tarile cu nivelul endemic foarte ridicat al hidatiozei (infectia cu echinococcus granulosus sau taenia echinococcus). Mai mult, statisticile spun ca tara noastra e pe locul 4 la mortalitatea din cauza acestei boli. Un caz concret cunoscut de mine este descris aici.

O alta parazitoza cu incidenta crescuta la noi si pretutindeni si care se contactateaza exclusiv din locurile infestate cu fecale canine este toxocarioza.

toxocara canis – ciclul de viata

nu sunt spaghete :-) ci viermi toxocara canis (roundworms of dog)

viermi de toxocara canis

Iata ce ne spun doi doctori din Bucuresti despre infectia cu toxocara canis (cel mai mare vierme parazitar al cainelui) din experientele lor clinice.

De la d-na doctor Suzana Cilievici (Spit. Colentina) aflam pericolele infectarii cu acest parazit, simptome, consecintele mai grave si cum sa ne ferim. Aflam de exemplu ca toxocara poate provoca reactii de tip alergic, ca poate afecta plamanii (provocand reactii astmatice), ficatul (hepatomegalie, transaminaze crescute) si ca, in cazuri rare, larvele se pot localiza in globul ocular sau chiar in creier provocand tulburari grave de vedere sau tulburari neurologice de tipul crizelor de epilepsie.

D-l doctor Dumitru Matei (Spit IOMC, conf dr. la Univ Carol Davila) descrie in lucrarea domniei sale infectia cu toxocara canis si manifestarile ei clinice si prezinta un caz concret si grav de localizare viscerala a parazitului toxocara canis (Larva Migrans Visceralis), asociata cu reactie pseudoleucemica la un copil de doi ani si doua luni. Tot dumnealui impreuna cu colaboratorii sai publica un articol in care prezinta infestatia cu toxocara canis la copil in urma studierii a 6 copii bolnavi cu varste intre 2 si 10 ani.

In ambele articole sunt aduse la cunostinta date statistice conforma carora 20 % din cainii din SUA elimina toxocara canis, 24% din 800 de esntioane de sol ale parcurilor din Marea Britanie au fost gasite infestate cu acelasi parazit, 2.4% din populatia acestor tari sufera de toxocarioza samd. Se precizeaza ca in Romania nu s-au efectuat astfel de studii epidemiologice si nu exista date statistice legate de aceasta problema.

Literatura straina de specialitate abunda in studii de acest gen. Iata cateva modele:

-trecere in revista a riscurilor asupra sanatatii umane asociate cu excremenetele canine abandonate pe spatiile verzi (Australia) aici
-informatii generale despre ouale de toxocara canis si statistici legate de numarul cainilor infectati precum si de gradul de contaminare a parcurilor din Londra oferite de HPA (Health Protection Agency) puteti citi aici
-studii ale contaminarii solului din parcuri, a nisipului din locurile de joaca sau ale prevalentei anumitor paraziti (in special toxocara canis) in: regiunea Marche, Italia; Bologna; Poznan; Prague; Aydin, Turcia; Toulouse; Brazilia; La Plata, Buenos Aires, Argentina

Alte linkuri cu informatii utile:

link pe site-ul CDC (Centers for Disease Control and Prevention, USA) despre boli care se pot contacta de la caini
-despre toxocarioza oculara /a>
-despre
analiza de depistare toxocara canis (test imunoenzimatic – determinare anticorpi IgG)

In Romania este necesar un studiu stiintific al gradului de contaminare a spatiilor verzi si a locurilor de joaca cu parazitii din fecalele canine precum si al prevalentei zoonozelor canine in randul populatiei. Si, deasemeni, este necesar un studiu al prevalentei parazitilor asupra cainilor de companie.

Unii spun ca riscul nu vine de la cainii de companie care, in general, sunt vaccinati si deparazitati regulat. Dar atunci cum se explica faptul ca si in tari unde nu exista caini comunitari cercetarile au demonstrat (vezi studiile mentionate mai sus) ca solul din parcuri este contaminat cu paraziti din fecale canine, ca un procent insemnat din mostrele de dejectii canine (nestranse) recoltate din spatiul public contineau paraziti? S-au luat probe, s-au facut statistici. Cu atat mai mult la noi unde nivelul de pastrare a curateniei si igienei e mai scazut.

Dejectiile cainilor nu ne afecteaza doar pe noi ci si pe producatorii lor. Si ei pot contacta boli de la fecalele altor caini infectati. Si ei calca pe trotuarul plin de rahatei si nu doar cu 2 picioare ci cu 4 (probabilitatea de a nimeri „bucuria” e dubla :-)). Cainii sunt mai expusi tinand cont de predilectia lor de a adulmeca cu nasucul lor fin ce lasa alti caini in urma lor.

In concluzie, a pastra igiena spatiului public prin strangerea dejectiilor propriului catel este o problema de responsabilitate atat fata de siguranta personala si a cainelui insotitor cat si fata de siguranta si sanatatea celor din jur.

 

One Response to Dejectiile canine si sanatatea noastra

 1. ovidiu spune:

  Buna ziua,

  Puteti folosi in spatiile de joaca pentru copii , produsul Kema Gardenclean, un agent natural pentru indepartarea cainilor si pisicilor, evitand astfel infestarea spatiilor respective cu agenti patogeni (bacilul coli, salmonela, etc)
  Produsul nu afecteaza sanatatea copiilor si nici a cainilor si pisicilor din spatiile de joaca

  Kema Gardenclean (1kg) – 47 lei/cut (pretul nu contine TVA)

  Se amesteca 0,5kg Kema gardenclean cu 100 kg nisip Baby Sand

  ovidiucen@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: